Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Το μισό ποσό από ό,τι ζητούσε συγκέντρωσε η Γερμανία σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων


news.in.gr
Βερολίνο, Γερμανία
Αποτυχημένη ήταν η δημοπρασία 10ετών ομολόγων που έγινε την Τετάρτη στη Γερμανία, καθώς η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε ποσό έως 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία προχώρησε στην πώληση 10ετών τίτλων λήξεως 4 Ιανουαρίου 2022.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,98% από 2,09% στην προηγούμενη δημοπρασία 10ετών τίτλων, στις 19 Οκτωβρίου.

Συνολικά, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,889 δισ. ευρώ και έγιναν αποδεκτές προσφορές 3,644 δισ. ευρώ. Το ποσό που δεν απορροφήθηκε και διακρατήθηκε από τον γερμανικό ΟΔΔΗΧ, ανήλθε στα 2,356 δισ. ευρώ.

Το επίπεδο διακράτησης είναι περίπου διπλάσιο του συνήθους, που κυμαίνεται περί το 20% της έκδοσης, ανέφερε εκπρόσωπος του οργανισμού, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να δηλώσει εάν και πότε ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της χώρας είχε διακρατήσει αντίστοιχο ή μεγαλύτερο ποσοστό κατά το παρελθόν.

«Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον των αγορών», ανακοίνωσε ο Οργανισμός, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα αναχρηματοδότησης του γερμανικού χρέους.

«Αναφορικά με την ποσόστωση (ομολόγων) που διακρατήθηκε, ο επιθυμητός συνολικός όγκος θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά», καταλήγει.

«Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή» σχολίασαν αναλυτές στο Bloomberg.

«Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια» τότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προσθέτουν.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε έως 0,09% στο 2,05% και των 30ετών ομολόγων σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου (2,68%).

Για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ξεπέρασε την απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομόλογου πλησίασε και πάλι την επικίνδυνη ζώνη του 7% και ανήλθε έως το 6,98%. Νωρίτερα, είχε διολισθήσει έως το 6,85%, καθώς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΕΚΤ αγόραζε ιταλικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΟ 
ΜΗΠΩΣ  ΠΡΕΠΕΙ  ΝΑ  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ  ΤΗΝ   ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ  ΤΗΣ  ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ  ΠΡΙΝ  ΤΗΣ 
ΕΛΛΑΔΑΣ  ;;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου