Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ


Υπολογίζεται ότι για κάθε ασθενή με λευχαιμία χρειάζονται πάνω από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων ετησίως. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει πάντα διαθέσιμο αίμα αλλά και κατάλογος αιμοπεταλιοδοτών στη διάθεση των Τμημάτων Αιμοδοσίας των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, ώστε αυτοί να καλούνται καθώς καθημερινά παρουσιάζονται μεγάλες ανάγκες σε αιμοπετάλια κυρίως.

Κανείς δεν μολύνεται από AIDS ή άλλο λοιμώδες νόσημα δίνοντας αίμα.
Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή αίματος είναι αποστειρωμένα και μιας χρήσεως.


Ο κάθε ενήλικας άνδρας ή ενήλικη γυναίκα διαθέτει περίπου 5 κιλά αίματος. Σε κάθε αιμοδοσία αφαιρούνται 450 ml τα οποία αποκαθίστανται πλήρως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες, έτσι,κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα, ηλικίας 18-62 ετών, μπορεί να αιμοδοτεί άφοβα 2-3 φορές το χρόνο, σε διαδικασία αιμοδοσίας που είναι τελείως ανώδυνη και δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά.
Διάφορα νοσήματα ή παθολογικές καταστάσεις απαγορεύουν οριστικά ή πρόσκαιρα την αιμοδοσία:
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική και οδοντιατρική επέμβαση τους τελευταίους 6 μήνες.
Άτομα που έχουν θετικό Αυστραλιανό Αντιγόνο ηπατίτιδας-Β ή το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας –C, ή ήταν σε επαφή τους τελευταίους 6 μήνες με άτομα που νοσούν από ηπατίτιδα
Άτομα που νοσούν από ελονοσία αποκλείονται, ενώ όσοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η ελονοσία δεν αιμοδοτούν για 6 μήνες μετά το ταξίδι τους.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως υπέρταση, διαβήτη, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αναιμία, καρδιακό νόσημα ή άλλο σοβαρό νόσημα.
Άτομα που έχουν νοσήσει από αφροδίσιο νόσημα.
Άτομα που γνωρίζουν ότι πάσχουν από AIDS ή έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, άνδρες που διατηρούν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και οι ερωτικοί σύντροφοι όλων των παραπάνω κατηγοριών.
Άνδρες και γυναίκες με ερωτικούς συντρόφους που προέρχονται από την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότιο Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας.
Σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις απαγορεύουν την αιμοδοσία.
Έγκυες γυναίκες και μέχρι 6 μήνες μετά τον τοκετό
Η επάρκεια σε αίμα των Τμημάτων Αιμοδοσίας και η άμεση ανταπόκριση των καταγεγραμμένων αιμοδοτών σε έκκληση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να συμβάλλει στην ομαλή διεξαγωγή της θεραπείας τους.

Τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών
Νοσοκομείων παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες σε αίμα, αιμοπετάλια και
παράγωγα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου