Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΣΕΟ Τ.Τ ΣΑΜΟΥ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ΜΑΣΤΟΥ


   
     Τ.Τ  ΣΑΜΟΥ
ΟΜΑΔΑ  ΜΕΓΑΛΩΝ  ΟΔΗΓΩΝ




ΚΑΡΚΙΝΟΣ  ΤΟΥ  ΜΑΣΤΟΥ  ΤΙ  ΕΙΝΑΙ  ;
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα των γυναικών στον δυτικό πολιτισμό και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Υπολογίζεται, ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4.500 νέες περιπτώσεις ετησίως.

Κάθε 2,5 εργάσιμες ώρες γίνεται μια νέα διάγνωση, ενώ κάθε 6 εργάσιμες ώρες μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του μαστού.

Θέλουμε να αυξηθεί το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια. Η γνώση είναι το πρώτο βήμα. Θέλουμε κάθε γυναίκα, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας κι αν βρίσκεται να γνωρίζει για τον καρκίνο μαστού, τις ενδείξεις και τα συμπτώματά του και βεβαίως για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής του. Θέλουμε κάθε γυναίκα να σταματήσει να φοβάται και να ενσωματώσει στην καθημερινότητά τον τακτικό προληπτικό έλεγχο που μπορεί να της σώσει τη ζωή.


                                              1
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα πρωτογενώς, μιας και δεν ξέρουμε τον ενοχοποιητικό παράγοντα για τη δημιουργία του, αλλά δευτερογενώς, δηλαδή με την έγκαιρη διάγνωση, εάν είναι δυνατόν πριν ακόμα γίνει ψηλαφητός ή δώσει συμπτώματα. Η θεραπεία του καρκίνου του μαστού ανιχνεύεται έγκαιρα έχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα για ίαση και καλύτερη πορεία. Η δευτερογενής πρόληψη του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνει:

 α. Την αυτοεξέταση του μαστού από την ίδια την γυναίκα
 β. Την κλινική εξέταση του μαστού από τον γιατρό
 γ. Τη μαστογραφία και τις άλλες απεικονιστικές εξετάσεις

 Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού αρχίζει όταν μια γυναίκα ή ο ίδιος ο γιατρός της ανακαλύπτει μια μάζα στο μαστό ή με τη ψηλάφηση ή με μαστογραφία. Ακολουθούν διάφορες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης. Η μαστογραφία (όταν δεν έχει γίνει), αποτελεί τη βασική απεικονιστική εξέταση των μαστών. Το υπερηχογράφημα μαστών, έχει περιορισμένη αξία και βοηθάει κυρίως στη διαφορική διάγνωση ανάμεσα σε ένα συμπαγή όγκο και μια κύστη γεμάτη υγρό.
 Υπάρχουν τέσσερις τρόποι να διαγνωστεί σωστά κατά πόσον η μάζα στον μαστό είναι καλοήθης ή κακοήθης.
 α. Κυτταρολογική βιοψία
 Γίνεται με μια λεπτή βελόνη (FNA - Fine Needle Aspiration Biopsy) που προσαρμόζεται σε μια σύριγγα και επιτρέπει την αναρρόφηση κυττάρων από την ύποπτη περιοχή του μαστού.

 β. Ιστολογική βιοψία με βελόνη

 Η βιοψία αυτή είναι παρόμοια με την FNA, αλλά η βελόνη είναι μεγαλύτερης διαμέτρου και απαιτείται τοπική αναισθησία και μικρή τομή. Η διαφορά με την κυτταρολογική βιοψία συνιστάται στο ότι το υλικό που μελετά ο παθολογοανατόμος είναι ιστολογικό.
                                                2

 γ. Στερεοτακτική βιοψία

 Η λήψη του ιστολογικού γίνεται με την βοήθεια και την καθοδήγηση ειδικών μηχανημάτων, ώστε να είναι βέβαιη η αφαίρεση υλικού από την ύποπτη περιοχή, ιδίως όταν η βλάβη του μαστού δεν είναι ψηλαφητή.

 δ. Ανοιχτή χειρουργική βιοψία

 Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταυτοποίηση της φύσης της ύποπτης περιοχής απαιτεί χειρουργική αφαίρεση. 'Αλλοτε με ταχεία βιοψία, δηλαδή άμεση απάντηση στο ερώτημα "καλοήθης ή κακοήθης" και άλλοτε με μόνιμη ιστολογική εξέταση κατά την οποία η απάντηση δίνεται μέσα σε ορισμένες ώρες.


 Οι πρώτες τρεις βιοψίες μπορούν να γίνουν και εκτός νοσοκομείου, ενώ η ανοιχτή χειρουργική βιοψία γίνεται στο χειρουργείο.

ΕΜΕΙΣ  ΤΙ  ;
Για το λόγο αυτό οργανώνουμε πανελλαδικά εκστρατείες ενημέρωσης του γυναικείου πληθυσμού σε συνεργασία τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς.

Στις επιστημονικές ενημερωτικές ομιλίες συμμετέχουν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως Χειρουργός Μαστού ή Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Ψυχολόγος, Κοινωνική Λειτουργός καθώς και η Εθελόντρια του Συλλόγου με εμπειρία καρκίνου μαστού, η οποία με το λόγο και την παρουσία της συμβάλλει σημαντικά στην απομυθοποίηση του καρκίνου μαστού



Η  ανάρτηση  αυτή  επιμελήθηκε  από  την  Ομάδα  των  Μεγάλων  Οδηγών  του  τοπικού  τμήματος  Σάμου  και  μαζί  με το  υλικό  που  πήραν  από  τον  Σύλλογο                             << ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ >>    το  μοίρασαν  την  Κυριακή  30/09/2012  στους  δρόμους  και  τα  μαγαζιά  της  πόλης  μας  ανοίγοντας  έτσι   αυτή  την  καμπάνια  σχετικά  με  τον  καρκίνο  του  μαστού  μια  και  ο  μήνας  Οκτώβριος  είναι  αφιερωμένος  σε  αυτό 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου