ΔΕΚΑΡΑ ΤΟΥ 1912
ΠΕΝΙΝΤΑΡΑΚΙ ΤΟΥ 1954
Η ΔΡΑΧΜΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1821
Πριν μερικές μέρες έπεσαν στα χέρια μου μετά από ένα άσπρισμα που έκανα στο πατρικό μου στο χωριό μερικά χαρτονομίσματα και κάποια κέρματα που μερικά πλησιάζουν τα 100 χρόνια .
Προσπαθώντας να εξηγήσω στην κόρη μου τι ήταν αυτά τα χαρτιά και τι άξια είχαν ( μια και η μικρή είναι παιδί του ευρώ ) μου γεννήθηκε και εμένα η περιέργεια να κάνω μια αναδρομή στην Ιστορία της δραχμής και πραγματικά ήταν για εμένα κάτι το συγκλονιστικό .
Αλλά ας αρχίσω να ξετυλίγω αυτό το κουβάρι .
Η δραχμή σαν νόμισμα πρωτοκαθιερωθηκε το 1833 από τον Βασιλέα ΟΘΩΝΑ με το σκεπτικό της ενοποίησης του ελληνικού κράτους με το παρελθόν του και τον αρχαίο πολιτισμό εκτοπίζοντας τον ΦΟΙΝΙΚΑ το νόμισμα που προσπαθούσε να καθιέρωση ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ από το 1828 .
Το 1841 μετά από πολλές προσπάθειες ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και μέχρι το 1927 είχε την αποκληστικοτιτα να εκδίδει χαρτονομίσματα .
ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ ΤΟΥ 1926
Τότε ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδος που έως και σήμερα έχει την αποκλειστικότητα εφοδιασμού της χώρας σε χρήμα .
Τα πρώτα νομίσματα της δραχμής κοπήκαν στο Μόναχο και παρά ότι το διάταγμα υπογράφηκε το 1833 τα νομίσματα όμως είχαν αναγραφόμενη χρονολογία 1832 με το διάταγμα εκείνο επίσης απαγορευόταν στο δημόσιο να συναλλάσετε και να δέχεται τούρκικα νομίσματα .
Υποδιαίρεση της δραχμής ήταν το λεπτό και κυκλοφορούσαν σε 1 , 2 , 5 , και 10 λεπτά
Πολλαπλάσιο ήταν το ασημένιο νόμισμα των 5 δραχμών και τα χρυσά των 20 , και 40 δραχμών .
Στην ιστορία τώρα των χαρτονομισμάτων να πούμε ότι τα περισσότερα ήταν τυπωμένα από την American bank note company
Και μερικά αρχικά είχαν τυπωθεί στην Γαλλία .
ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟ ΤΟΥ 1932
Ένα χαρτονόμισμα που κάποιους τους έκανε πάμπλουτους ήταν το περίφημο κατοστάρικο του εκδόσεως 1939 και κυκλοφορίας 1941 που μετατράπηκε σε ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ
ΤΟ ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΚΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ 1939
Ένα καράβι φορτωμένο με τέτοια κατοστάρικα βομβαρδίστηκε το 1941 στην Μονεμβασιά και άγνωστος αριθμός από αυτά πλαστογραφήθηκαν από κάποιους καιροσκόπους κάνοντας τους πλούσιους ρίχνοντας στην αγορά αυτά τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα μην μπορώντας να τα ξεχωρίσεις από τα κανονικά .
( Σήμερα ο ΣΟΡΟΣ ζητά να βγούμε από το ευρώ είναι τυχαίο που το ζητά ένας ακόμη καιροσκόπος άραγε ;;;)
Μέσα στην γερμανική κατοχή η Τράπεζα της Ελλάδος τύπωσε χαρτονομίσματα με απίστευτα αναγραφόμενα νούμερα αλλά μηδενική αξία (τα περίφημα ΣΤΟΥΚΑΣ ) όπως ένα δισεκατομμύριο ήταν το μεγαλύτερο και είχε την υπογραφή του ΞΕΝΟΦΩΝ ΖΟΛΩΤΑ που διατέλεσε και Πρωθυπουργός στην οικουμενική κυβέρνηση το 1990 .
ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΣΤΟΥΚΑΣ
Ένα χαρτονόμισμα ακόμη ήταν το περίφημο κομμένο στα δυο ένα χαρτονόμισμα που ήταν ολόκληρο αλλά το 1921 ο τότε υπουργός οικονομικών ΠΕΤΡΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ έδωσε εντολή να κοπούν στην μέση με το δεξιό κομμάτι να χρησιμοποιείτε στην αγορά για συναλλαγές (αν έγραφε 100 δραχμές η αγοραστική άξια του ήταν 50 ) και το αριστερό να μετατρέπετε σε ομόλογο και έτσι όλοι οι έλληνες να δανειοδοτούν το ελληνικό κράτος υποχρεωτικά και με τον τρόπο αυτό σώθηκε η Ελλάδα από την χρεοκοπία μέσα από την θυσία αυτή των Ελλήνων .
Μήπως δεν μοιάζει αυτό με την σημερινή κατάσταση της οικονομίας ;
ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ .
Μια και μιλάμε για την ιστορία ο ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΔΑΚΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ εκτελεστικέ στο γουδί το 1922 μετά την καταδίκη του για εθνική προδοσία στην περίφημη δίκη των 6 για την μικρασιατική καταστροφή , με συνοπτικές διαδικασίες
Το τελευταίο μεγαλο δραχμικό νόμισμα που κόπηκε ήταν το 2000 με αγοραστική άξια 500 δραχμές και παραστάσεις από τους ολυμπιακούς αγώνες .
Άντε τώρα να τα καταλάβει όλα αυτά η κόρη μου
Π.Χ.
Το 1922 ο μισθός του Δάσκαλου άρχιζε από 240 δραχμές έως 460
Στην δεκαετία του 70 το κουλούρι ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ έκανε μισή δραχμή σήμερα περίπου 350 δραχμές ( 1 ΕΥΡΩ )
Προ ευρώ το καρπούζι στην μέση του καλοκαιριού 0,20 λεπτά της δραχμής το κιλό σήμερα 60 λεπτά του ΕΥΡΩ δηλαδή 2 δραχμές τότε έπαιρνες 10 κιλά καρπούζι σήμερα μόνο μια φέτα
Προ ευρώ το ματσάκι τον μαϊντανό 10 δραχμές τώρα ένα ΕΥΡΩ δηλαδή 350 δραχμές
Το ψωμί εκατό δραχμές το κιλό σήμερα 1,20 ΕΥΡΩ δηλαδή 370 δραχμές
Τυρόπιτα 150 δραχμές σήμερα 600 δραχμές δηλαδή 1,80 ΕΥΡΩ
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ αν είχες 1 εκατομμύριο ήσουν εκατομμυριούχος σήμερα αν έχεις 3000 ευρώ είσαι ένας καλοπληρωμένος μισθωτός
Αχ ΔΡΑΧΜΟΥΛΑ πόσο μας λείπεις !!!!!
ΠΕΝΤΑΔΡΑΧΜΟ ΤΟΥ 1930
ΚΑΤΟΣΤΑΡΙΚΟ 1992
ΠΕΝΤΑΚΟΣΑΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΡΑΧΜΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου